Is het al tijd voor een nieuwe harde schijf?

[ tl;dr : Harde schijven blijven niet eindeloos goed ]

Natuurlijk zou iedereen regelmatig een reservekopie moeten maken van de bestanden op computer of iOS-apparaat. Veel mensen gebruiken hiervoor een harde schijf of een data- of usb-stick. Of misschien optische schijven als CD, DVD of BluRay-schijf.

Van de optische schijven is bekend dat ze na een bepaalde periode kunnen vergaan waardoor de gegevens erop onleesbaar worden, met name als ze vaak in het zonlicht komen. Wat veel minder mensen weten is dat harde schijven en USB-sticks ook niet het eeuwige leven hebben.

Harde schijven die vaak gebruikt worden, slijten langzaam. Maar ook harde schijven die na het maken van een reservekopie voor langere tijd in de kast verdwijnen, kunnen vastlopen als ze weer gebruikt worden.

Uit en onderzoek van begin deze maand over 25.000 harde schijven bleek dat de levensduur van een schijf na een jaar of 3 behoorlijk kan gaan teruglopen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedere harde schijf er na 3 jaar mee ophoudt (ik heb hier nog een schijf van 12 jaar oud die het prima doet) maar als u uw foto-collectie op een wat oudere harde schijf bewaart, is het misschien geen gek idee om tijdens de nakende feestdagen eens naar een nieuwe te kijken.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.