Bereid u voor op de komst van OS X 10.9 Mavericks

[ tl;dr : Back-up, back-up, back-up! ]

Binnen afzienbare tijd komt Apple uit met een nieuwe versie van het Mac besturingssysteem, OS X 10.9, bijgenaamd Mavericks.

De voordelen van dit nieuwe besturingssysteem worden uitgebreid behandeld op Apple’s website, maar zijn, buiten een hoop aanpassingen onder de motorkap, een verdere poging om de Mac en de iPhone, iPad en iPod touch meer op elkaar af te stemmen.

En voor de prijs hoeft u het hoogstwaarschijnlijk niet te laten. De verwachting is dat deze, net als de afgelopen drie versies ergens rond de € 30,- zal liggen.

Maar… het installeren van een nieuw besturingssysteem heeft doorgaans wat voeten in de aarde. Gelukkig is de installatie zelf doorgaans erg eenvoudig. U koopt Mavericks in de Mac App Store en volgt de instructies op het scherm.

Echter, voordat u dit doet is het wijs (ik zou bijna zeggen verplicht) om een zgn. opstartbare reservekopie te maken van uw systeem, bijvoorbeeld op een extrene harde schijf, zodat mmocht de installatie misgaan, of u heeft na installatie spijt, u de computer, en alle bestanden daarop, in de oude staat kunt terugbrengen.

Het belang van een opstartbare reservekopie kan niet te vaak worden benadrukt. Hoe handig Apple’s eigen reserverkopie-strategie Time Machine ook is, bij een systeemvernieuwing is een opstartbare reservekopie toch veiliger.

Wat u hiervoor nodig hebt is een (externe) harde schijf met de opslagcapaciteit van minstens die van uw Mac en een kopieerprogramma als Superduper! of Carbon Copy Cloner.

En dan nu maar wachten tot het uitkomt.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.