Gatekeeper: wel zo veilig?

[ tl;dr :  De verborgen talenten van de rechtermuisnknop]

Sinds OS X 10.7 Lion is er een functie die uw Mac probeert te beschermen tegen het per ongeluk opstarten van boosaardige software: Gatekeeper.

Deze functie blokkeert het opstarten van niet door Apple geautoriseerde software en draagt daarbij toe aan een veiliger computer.

Apps die in de Mac App Store worden gekocht voldoen hier natuurlijk aan en andere software van grote bedrijven meestal ook. Maar bijvoorbeeld oude of minder gangbare software doet dit soms niet. Als u die opstart krijgt u de melding dat het programma afkomstig is van een onbekende ontwikkelaar en u deze niet kunt opstarten.

Natuurlijk kunt u de instelling voor Gatekeper aanpassen om alle software op te starten maar dan deactiveert u de functie en dat is natuurlijk minder veilig.

Gelukkig is er een manier om de functie gewoon aan te laten staan en dat ene programma waarvan u zeker weet dat het geen kwaadaardige software is maar die toch niet wil opstarten, gewoon te kunnen openen.

Klik met de rechter-muisknop op het programma en kies vervolgens Open. U krijgt een dialoogvenster en de vraag of u zeker weet dat u dit programma wilt openen. Als u vervolgens op Open klik, start het programma gewoon op. En andere boosaardige software wordt nog steeds tegengehouden.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.