Het onderhouden van je foto-archief

[ tl;dr : Denk eens na over het lang bewaren van digitale foto’s ]

In de tijd dat iedereen nog gewoon foto’s maakte op film, hoefde je je nauwelijks druk te maken over hoe je deze foto’s moest bewaren voor langere tijd. Zolang je de negatieven had ontwikkeld kon je de foto’s lang bewaren en afdrukken blijven tot de dag van vandaag en waarschijnlijk de komende decennia nog prima in foto-albums of schoenendoos.

Maar sinds de digitale fotografie de overhand heeft zijn hier toch veranderingen in gekomen.

De meeste mensen zullen aanvankelijk foto’s hebben bewaard op CD-ROM of misschien DVD. Maar dat zijn niet altijd ideale manieren van foto’s voor lang bewaren. Deze optische schijven kunnen na verloop van tijd leesfouten krijgen of zelfs helemaal onleesbaar worden, met name als er veel zonlicht op valt.

Daarnaast is het een vrij traag medium. Een CD’tje vol foto’s overzetten op een computer, dat wil nog wel vlot gaan maar een hele DVD vol met foto’s, daarmee ben je wel even zoet. Bovendien begint de optische schijf als medium uit de mode te raken, gezien het feit dat het ding op steeds minder computers standaard word meegeleverd.

De USB-stick en harde schijven zijn prima alternatieven maar weinig mensen beseffen dat deze apparaten ook slijten. Een harde schijf slijt zelfs als hijeen paar jaar stil in de kast ligt.

Wat ook kan is de foto’s in de Cloud opslaan. iCloud, Dropbox of dergelijke diensten zijn vaak gratis of goedkoop. Heb je geen bezwaar dat andere je foto’s zien (of is dit juist je bedoeling) dan zijn Facebook of Flickr een mogelijkheid maar bedenk wel dat zonder internetverbinding, je er niet bij kan.

Het zou verstandig zijn als je in ieder geval ergens een kopie hebt liggen. En het zou helemaal verstandig zijn om deze kopie af en toe eens te testen op fouten. Bijvoorbeeld op 31 maart, dat op internet door sommigen is uitgeroepen tot  (Controleer je) back-up dag.

Voor meer informatie kan ik het e-boek From fleeting to forever aanraden. Te koop in de iTunes Store (€ 3,50).

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.