Apple gaat schijfloos – hoe moet dat nu?

[ tl;dr : Wat nu met je CD/DVD-collectie? ]

Tijdens de Apple-presentatie van deze week werden niet alleen nieuwe MacBooks gepresenteerd maar ook de nieuwe iMac (die pas eind dit jaar in de winkels staan). Eén van de dingen die hierbij opviel is dat vanaf nu alleen nog de “gewone” MacBook Pro en de Mac Pro (het professionele toren-model) een CD/DVD-drive hebben. In alle andere Apple computers is deze ondertussen verdwenen.

Er is natuurlijk wel wat voor te zeggen: de CD/DVD-drive neemt veel ruimte in en sinds Apple inzet op de aanschaf van muziek, apps en video via de diverse online App Stores zijn er niet veel mensen die nog vaak zo’n schijfje in hun Mac stoppen.

Maar ze zijn er nog wel. Met name mensen met oude maar nog prima werkende software, backups of een flinke muziek- of filmcollectie op CD of DVD zullen wellicht toch raar opkijken als ze een nieuwe Mac thuis neerzetten en ermee aan de slag willen.

Gelukkig gaf Apple tijdens de presentatie al aan dat er voor deze mensen een losse drive te koop is die je via USB aan je Mac kan hangen (en ook geen aparte voeding nodig heeft, wat weer extra kabels scheelt). Tevens blijft het programma DVD-speler en de Brand naar Disk-functie onderdeel van OS X.

Kijk je dus nog regelmatig films op DVD (nog steeds de beste manier om legaal aan je films te komen in dit land) of ben je niet van plan al je muziek opnieuw digitaal aan te schaffen, dan hoeft dit ook met de nieuwste Apple computers niet.

PS Apple gaat ook op een andere manier schijfloos, maar de overgang van de harde schijf naar de Solid State Drive (SSD) is weer een heel ander verhaal 🙂

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.