OS X 10.8 Mountain Lion; gevolgen voor switchers

[ tl;dr : Het aanstaande Mac systeem maakt de overstap voor switchers misschien groter. Of niet? ]

Het huidige besturingssysteem van de Mac, OS X 10.7 Lion, bevat, in tegenstelling tot zijn voorgangers, nogal wat functies die erg lijkt op die van het iOS, het systeem op de iPhone, iPad en iPod touch.

De reden hiervoor is duidelijk: deze mobiele i-apparaten worden geroemd om hun gebruiksgemak. Zelfs een verstokte digibeet kan al snel met een iPad of iPhone overweg.

Het vandaag aangekondigde OS X 10.8, dat deze zomer uit zal komen, zal nog meer onderdelen van het iOS overnemen. Maar als de Mac meer op een iPad gaat lijken, is de overstap voor de switcher, mensen die van een Windows PC overstappen op een Mac, dan niet nog groter?

Aan de ene kant wel. Veel PC gebruikers zijn vaak erg gewend aan hun mappenstructuur. Een voorbeeld daarvan is de moeite die mensen hebben met het gebruik van bijvoorbeeld iTunes of iPhoto. Deze programma’s zijn erop gericht dat je je helemaal niet meer hoeft bezig te houden met waar (in welke map) een bestand staat en geeft daarvoor allerlei manieren van sorteren en zoeken terug.

iOS en naar verluidt het nieuwe OS X 10.8 doen dit ook. Hoewel je er nog voor kan kiezen om bestanden in zelf gekozen mappen op je computer te zetten, kan je ook allerlei dingen in de (i)Cloud opslaan. Het is dan niet meer belangrijk waar je bestanden precies staan, alleen dat je er bij kan op het moment dat jij dat wil.

Aan de andere kant kan dit ook een voordeel zijn. Sommige gebruikers vinden zo’n mappenstructuur erg ingewikkeld en zijn ook helemaal niet geïnteresseerd in waar hun bestand precies staat, als ze het maar kunnen vinden. Niet zelden wordt dan het bureaublad van de computer gebruikt als centrale opslag voor alles, wat op een gegeven moment toch lastig zoeken wordt.

De populariteit van de iPhone en de iPad (en iPod touch) geeft aan dat veel mensen het gebrek aan een zelf op te bouwen mappenstructuur niet heel erg vinden.

Of ze dit op een computer ook zo vinden, gaan we merken vanaf de zomer.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.