Een goede reservekopie (back-up)?

[ tl;dr : Laten we van 31 maart controleer je back-updag maken.]

Weer een tip over back-ups? Ja en nee. Hoewel het belang van een reservekopie niet genoeg genoemd kan worden, is er sinds Mac OS X 10.5 Leopard natuurlijk Time Machine en kunnen we er vanuit gaan dat er niet zo heel veel mensen pas de noodzaak van een reservekopie inzien als het te laat is, bijvoorbeeld omdat hun harde schijf ermee is opgehouden.

Maar… niet alleen de interne harde schijf van je computer kan ermee ophouden. Ook die van de schijf waar je je reservekopieën op maakt. Ook als er geen koffie op gemorst wordt, slijt een harde schijf gewoon bij veel gebruik. Ja, zelfs zogenaamde Solid State Drives (Flash-geheugen) en USB-sticks kunnen na verloop van tijd gebreken gaan vertonen.

En maak je reservekopieën op bijvoorbeeld DVD of CD, weet dan dat ook die schijfjes soms na verloop van tijd ook minder goed leesbaar kunnen worden.

Wat heb je aan een reservekopie als je ‘m niet kunt lezen wanneer dat nodig is?

Vandaar dat er al enige tijd wordt aanbevolen eens in de zoveel tijd te controleren of je reservekopieën nog leesbaar zijn.

De laatst dag van maart is door diverse bedrijven (onder andere makers van harde schijven, de leukerds,) uitgeroepen tot wereldwijde back-updag. En hoewel ze op hun website aangeven dat je niet maar één keer per jaar een reservekopie zou moeten maken (maar vaker) is dit wel een prima dag om reservekopieën te controleren op leesbaarheid.

Controleer de reservekopie door (desnoods steekproefsgewijs) essentiële bestanden terug te zetten op je computer en natuurlijk de reservekopie-schijf te controleren.

Mochten er fouten of onvolledigheden in de reservekopie zitten, maak dan snel een nieuwe reservekopie.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.