Over wachtwoordbeheerprogramma’s

Vandaag de dag is er bijna geen ontkomen aan het gebruik van veel wachtwoorden. Allerlei diensten als de gemeente, de bankpas (en het internetbankieren), diensten als gas en licht, internetverbinding en/of e-mail accounts, allemaal hebben ze een login en wachtwoord of een PIN-code nodig.

En het mogen niet te eenvoudige wachtwoorden zijn (zoals regelmatig gepubliceerde lijstjes al aangeven). Bovendien wordt altijd aangeraden om wachtwoorden niet te hergebruiken.

Het moge duidelijk zijn dat het voor gewone mensen geen doen is om al die wachtwoorden te onthouden.

Gelukkig hoeft dat ook niet. Want ook hier zijn ‘apps’ voor!

Natuurlijk heeft de Mac standaard het hulpprogramma Sleutelhangertoegang waarin men wachtwoorden kan bewaren van website’s bezocht in Safari. Maar de Sleutelhanger kan ook wachtwoorden aanmaken en veilige notities opslaan. Ook kunnen de wachtwoorden via iCloud worden gesynchroniseerd met een iOS-apparaat.

Vergelijkbare wachtwoordbeheerprogramma’s van andere fabrikanten zijn LastPass, 1Password (momenteel in de aanbieding met 50% korting) en het open source (gratis) KeePass.

Het voordeel van dit soort programma’s is dat je doorgaans maar één (1) wachtwoord (of liever nog een wachtzin) hoeft te onthouden*. Hiermee ontsluit u het wachtwoordbeheerprogramma en dat onthoudt en genereert alle wachtwoorden en pin-codes die u nodig heeft.

*= behalve dan het wachtwoord van uw Mac. Want u heeft daar toch wel een wachtwoord op ingesteld, he?

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.