Drie manieren om schermafbeelding te maken

[ tl;dr : Onthoudt: ⇧ + ⌘ + 3 en ⇧ + ⌘ + 4 ]

Het is u vast eens overkomen dat u een rare foutmelding kreeg of er iets onders raars op uw beeldscherm verscheen dat u, toen u eenmaal bij de helpdeskmedewerker stond, niet meer precies kon herinneren en/of niet meer duidelijk kon omschrijven.

In dit soort gevallen is het handig om, als zoiets gebeurt, een schermafbeelding te maken. Nu zijn er een aantal manieren om dit te doen.

De meest eenvoudige is ⇧ + ⌘ + 3 (of Shift + cmd + 3). Drukt u deze drie toetsen tegelijkertijd in, wordt er een schermafbeelding gemaakt van het totale scherm. (De meeste Windows-computers hebben hier doorgaans rechtsboven een aparte toets voor).

Maar soms wil je niet het hele scherm hebben maar een klein deel. Bijvoorbeeld omdat het alleen om het schermpje met de foutmelding gaat of omdat u een ander venster hebt vergeten af te sluiten alvorens de schermafbeelding te maken.

Voor het maken van een schemafbeelding van een deel van het scherm, toetst u ⇧ + ⌘ + 4 (of Shift + cmd + 4). Drukt u deze toetsen tegelijkertijd in, verandert de muis in een kruisje en kunt u, doormiddel van slepen een gedeelte van uw beeldscherm selecteren. Als u de muis loslaat wordt er een afbeelding gemaakt van het door u geselecteerde gedeelte van het scherm.

Er is echter nog een derde manier en die lijkt een beetje op de vorige:

Als u eerst ⇧ + ⌘ + 4 (of Shift + cmd + 4) toetst en direct daarna de spatiebalk, dan verandert de muis in een foto-toestelletje. Wilt u nu een schermafbeelding maken van een venster, hoeft u dat alleen maar aan te klikken en de afbeelding van alleen dat venster wordt gemaakt.

Na het maken van de afbeelding, verandert de muis weer in een pijltje en komt het resultaat als een PNG-bestand op uw Bureaublad te staan met datum en tijd in de bestandsnaam.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.