Leven zonder Flash?

[ tl;dr : Wat te doen als je Flash niet wilt installeren]

Mac OS X 10.7 Lion wordt geleverd zonder Flash, een browser plug-in voor het afspelen van animaties en video’s op internet. Natuurlijk kan je, na het uitpakken van je nieuwe Mac (of het upgraden van je oudere Mac) Flash handmatig downloaden van de Adobe-website en installeren maar wellicht vraag je je af of je Flash wel nodig hebt?

Er zijn weliswaar websites die min of meer eisen dat je Flash of een soortgelijke plug-in installeert, zoals www.uitzendinggemist.nl (YouTube doet het prima zonder Flash) maar is er niet een andere manier om die websites te bekijken zonder Flash te moeten installeren?

Jazeker zijn die er!

De meeste eenvoudige manier is het installeren van de Google Chrome browser. Deze heeft Flash ingebouwd en minstens zo belangrijk, update dat Flash automatisch in de achtergrond. Je wordt dus nooit meer lastiggevallen met mededelingen om Flash te updaten (of boosaardige software die zich als zodanig voordoet). Gebruik je standaard browser zonder Flash en heb je ergens toch de Flash plug-in nodig, dan gebruik je Chrome.

Gebruik je Safari als standaardbrowser, dan is er een nog eenvoudiger manier waarbij je helemaal niets extra’s hoeft te installeren:

Ga naar de Safari-voorkeuren (in het Safari-menu) en vervolgens naar Geavanceerd. Zet een vinkje in “Toon Ontwikkel-menu in menubalk” en sluit het Voorkeurenvenster.

Nu staat er een Ontwikkel menu in de menubalk van Safari. Kom je tijdens het browsen op een pagina die Flash vereist of anderszins oproept om Flash te installeren, kies dan uit het Ontwikkel-menu Gebruikersagent > iOS 4.3.3 iPad en de browser zal zich voordoen als Safari op de iPad en het filmpje of de animatie zal gewoon beginnen met spelen.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.