Wintertijd? Denk aan je fototoestel!

[ tl;dr : Vergeet niet de tijd in je fototoestel aan te passen]

De overgang naar wintertijd (net als zomertijd) is altijd lastig. Je moet eraan denken de klok vooruit of terug te zetten (en je daarin vooral niet te vergissen).

Nu men steeds meer electronische apparaten bezit, is de kans groot dat daar allerlei apparaten tussen zitten die ook afhankelijk zijn van een internet klok. En hoewel in sommige gevallen die interne klok zichzelf overzet van zomer- naar wintertijd is dat niet in alle gevallen zo.

De meeste foutjes zijn er de zondag van de overgang of uiterlijk de maandag erna wel opgelost.

Wat echter vaak wordt vergeten is de klok in de digitale camera. Want wie denkt daar nou aan? Je kan je zelfs afvragen waarom je daar überhaupt aan zou moeten denken.

Wel, misschien is het toch handig om ook die klok mee te nemen in de halfjaarlijkse aanpassing, met name als je een fotobeheer-programma gebruikt om al je foto’s in te bewaren. Dergelijke programma’s, zoals iPhoto, Aperture, Lightroom  of online diensten als Picasa en Flickr, gebruiken de tijdsaanduiding van de interne klok van de camera om de foto’s te sorteren.

Nu loop je niet meteen tegen problemen aan als je vergeet de klok in je camera juist in te stellen. Maar het kan toch lastig zijn als foto’s laat op de avond opeens door je fotoprogramma worden gesorteerd op de volgende dag.

Lastiger wordt het zelfs als je met meer dan één camera dezelfde gebeurtenis vastlegt en die foto’s later samenvoegt in één presentatie. Is op een van die camera’s de tijd niet goed ingesteld, dan kunnen de foto’s een uur uit elkaar gesorteerd worden, waardoor je presentatie niet zo gestroomlijnd wordt als je had bedoeld.

Natuurlijk zijn deze problemen in de meeste gevallen wel weer op te lossen maar waarom zou je dat risico nemen. In de Instellingen-afdeling van je fotocamera kan de tijd immers eenvoudig worden aangepast en dan ben je (ten minste een half jaar) van de problemen af.

Nu maar hopen dat maandag de wekker gaat.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.