Upgrade naar OS X 10.7? Software nalopen!

[ tl;dr : PowerPC software zal niet draaien onder het nieuwe besturingssysteem OS X 10.7  ]

Het duurt nog minimaal drie maanden maar deze zomer komt de nieuwe versie van het Mac besturingssysteem uit: Mac OS  10.7 Lion. Voor de mensen die hun computers bijwerken naar deze versie, of na de zomer een nieuwe Mac aanschaffen, is het verstandig even te kijken naar de programma’s die u nu gebruikt. Er is namelijk een kans dat oudere software niet meer werkt onder het nieuwe systeem.

De oorzaak hiervan is dat Apple in 2006 een compleet andere processor is gaan gebruiken in de Macs. Programma’s die voor de oude processor waren gemaakt, konden vanaf toen alleen nog op de nieuwe processor draaien met behulp van de omzetsoftware Rosetta.

Ondertussen hebben de softwarebedrijven vijf jaar de tijd gehad om hun producten te optimaliseren voor de nieuwe processor en vindt Apple het tijd om die omzetsoftware te laten vallen.

Welke programma’s niet meer werken onder Lion, is eenvoudig na te kijken door de Programmamap te openen, een programma aan te klikken en vervolgens cmd/⌘ + I in te toetsen. In het info-scherm dat verschijnt staat achter ‘Soort: Programma’ tussen haakjes of het programma voor de PowerPC is geschreven of dat het een Universeel programma is.

De laatste categorie blijft gewoon werken onder Lion.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.