Wereld back-up dag

Vandaag is het wereld back-up dag.

Dat betekent dat u vandaag niet alleen zou kunnen denken aan het maken  van een back-up maar dat u vandaag (of zeer binnenkort) ook eens uw back-ups moet nakijken.

Iedereen die ooit eens last had van data verlies en er toen pas achter kwam dat er geen back-up was, of dat de zorgvuldig gemaakte back-ups niet goed waren (bijvoorbeeld corrupt geraakt door een veel te oude schijf) weten waar ik over spreek.

Dus maak die back-up als u er geen heeft. Op iOS kan dat via iCloud of de Mac (iTunes op oudere systemen en de Finder op systemen vanaf 2019), zie ook deze link van Apple. Eventueel kunt u ook een extern programma zoals iMazing gebruiken. En overweeg uw iOS back-ups te versleutelen.

Op een Mac kunt u Time Machine gebruiken of, als u heel veel iCloud opslag heeft, kunt u ook daar terecht voor een reservekopie, zoals Apple dat noemt. Tevens zijn ook hier externe programma’s beschikbaar om reservekopie├źn/back-ups te maken van uw Mac, zoals Carbon Copy Cloner (de website is Engelstalig maar het programma is Nederlands als dat de ingestelde taal op uw Mac is).

En heeft u wel al een back-up (gefeliciteerd), controleer dan te minste of deze recent is.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.