Mail in macOS Catalina blijft problematisch

Hoewel de huidige versie van macOS, en dan bedoel ik 10.15 Catalina, vol zit met nieuwe techniek om de gebruiker veilig te houden, en onlangs is bijgewerkt naar versie 10.15.5, zijn er nog steeds een paar haken en ogen aan dit besturingssysteem.

Ditmaal doel ik dan niet op het feit dat oudere (32 bits software) er niet meer op draait maar op een rare bug in het standaard e-mailprogramma Mail.

Sinds het uitkomen van Catalina, in oktober 2019, zijn er al signalen dat er wel het een en ander mis was met Mail, zo liep het programma bij sommigen vast, konden mensen niet meer door e-mailberichten zoeken en waren er problemen die veroorzaakt leken te worden door het importeren van mailboxen tijden de upgrade naar Catalina vanaf een Mac met een oudere systeemversie.

Maar in mijn ogen de meest alarmerende fout in het programma was dat er mailberichten zoekraakten.

De meeste problemen zijn in de afgelopen maanden via updates min of meer opgelost maar er blijven meldingen binnenkomen van het zoekraken van e-mailberichten, met name als u e-mailberichten verplaatst van de server naar mappen op uw eigen computer (doorgaans onder “Op mijn Mac”). Zo’n e-mailbericht lijkt dan van de ene naar de andere postbus te zijn verplaatst maar als je deze opent is hij leeg of soms helemaal verdwenen.

Hoewel we natuurlijk blijven hopen dat Apple dit probleem in Mail in een toekomstige update zal aanpakken, is het voor mensen die e-mailberichten van de server verplaatsen naar mappen op hun eigen computer om ze daar te bewaren of archiveren, niet aan te bevelen om Mail in Catalina te gebruiken.

Mocht je willen of moeten upgraden naar Catalina én verplaats je mailberichten tussen postbussen, dan is het verstandig om een ander mailprogramma te gebruiken, bijvoorbeeld Thunderbird (gratis), Canary Mail of Postbox. Gebruikers van Office 365 hebben in sommige pakketten toegang tot Microsoft Outlook voor Mac.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.