Een merkwaardig aankoopadvies

Komend najaar zal Apple zoals elk jaar een nieuwe versie van macOS introduceren.

Dit najaar is er echter iets bijzonders aan de hand: volgens alle voorspellingen zal deze opvolger van macOS 10.14 Mojave geen 32 bits software meer draaien.

Zoals ik eerder schreef in macOS gaat naar 64 bits zal dat gevolgen hebben voor oude softwarepakketten. De meeste softwaremaker hebben hun pakketten ondertussen aangepast maar er zijn altijd programma’s waar de maker al enige rijd geleden gestopt is of die om financiële of andere redenen niet te vervangen zijn door iets nieuwers (zelf hoop ik heel erg dat de maker van Fetch nog met een 64-bit versie komt).

U kunt natuurlijk gewoon in het najaar niet upgraden naar macOS 10.15. Dat zal even respijt geven. Apple heeft namelijk de goede gewoonte om de voorgaande versie van het besturingssysteem (en in sommige gevallen ook de versie daarvoor) te blijven voorzien van veiligheidsupdates.

Echter het niet upgraden naar macOS 10.15 werkt niet als u na september/oktober een nieuwe Mac aanschaft!
(update januari 2020: Er lijkt toch een methode te zijn om macOS Mojave te draaien op een Mac die met macOS 10.15 Catalina werd geleverd.) 

Nieuwe Macs worden geleverd met de huidige versie van het besturingssysteem en kunnen niet worden gedowngraded (er kan geen oudere versie op draaien dan waarmee de Mac werd geleverd).

Doorgaans worden, binnen een paar weken na het uitkomen van een nieuw macOS, de nieuwe Macs in de winkel al met die versie geleverd.

Dit betekent dat, als u in het najaar een nieuwe Mac aanschaft, deze hoe dan ook macOS 10.15 zal draaien en niet in staat zal zijn uw oude programma’s te draaien.

Mocht u dus een nieuwe Mac overwegen, dan is het de moeite na te denken of er nog oude software is waar u zeer aan gehecht bent.

In dat geval is het wellicht een idee om de aanschaf voor de introductie van macOS 10.15 te doen.

Ten overvloede, bovenstaand verhaal betreft de aanschaf van nieuwe Macs. Koopt u een tweedehands of overjarig model, zal dit hoigstwaaarschijnlijk wel nog macOS 10.14 en daarmee uw 32-bits Mac software kunnen draaien.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.