Online gegevens na een overlijden

In navolging van het artikel bij de NOS “Wat gebeurt er met jouw online data als je er niet meer bent?https://nos.nl/l/2260586 leek het me handig om er ook een artikeltje bij schrijven.

Zo realiseren mensen zich vaak niet dat een internetbankieren-account persoonsgebonden is. Dit betekent dat als de bank verwittigd is dat de (laatste) rekeninghouder overleden is, het niet meer mogelijk om digitale afschriften of transactie- en andere overzichten te downloaden, tenzij de erfgenamen bij dezelfde bank zitten.

Meestal is het wel nog mogelijk die transacties bij de bank na te vragen maar in veel gevallen stuurt de bank kopie├źn van papieren afschriften. In mijn ervaring was het niet mogelijk bijvoorbeeld een CSV- of excel-overzicht te krijgen.

Wat ook een probleem kan zijn is als degene die ‘altijd die computerdingen doet’ komt te overlijden en de nabestaanden geen toegang meer hebben tot bijvoorbeeld wachtwoorden van computers of telefoons en foto’s en dergelijke (zie ook het NOS-artikel).

Dit is een van de problemen waarbij een goed wachtwoordbeheerprogramma (ook wel wachtwoord-manager) kan helpen.

Sommige van deze programma’s hebben functies waarbij je wachtwoorden voor nabestaanden beschikbaar kunt maken. Zoals 1Password met zijn Emergency Kit– of Lastpass met Emergency Access-functie.

Zie ook: https://digitalenazorg.nl

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.