http in een https-wereld

De afgelopen jaren hebben de meeste webbrowsers zoals Apples Safari, Mozilla Firefox en Google Chrome steeds meer nadruk gelegd op het ondersteunen van beveiligde websites (https) in plaats van gewone websites (http). Sinds begin vorig jaar zijn de meeste browsers ook steeds nadrukkelijker gaan waarschuwen als er een niet https-website werd bezocht.

Steeds meer websites zijn dan ook overgeschakeld van http naar https.

Er is echter een groep die nog niet zo meegaat in de vaart der volkeren en dat zijn apparaten die onderdeel zijn van uw netwerk, en dan met name die apparaten die een ingebouwde webpagina hebben waarop instellingen kunnen worden aangepast.

Toen ik onlangs mijn printerinstellingen wilde nakijken via de ingebouwde webpagina van het apparaat, kreeg ik dan ook de alarmerende waarschuwing dat de ‘verbinding […] niet privé’ was. In Safari betekende dit dat ik de pagina helemaal niet kon bezoeken en in andere browsers moest ik eerst het certificaat vertrouwen wat aanpassing vergde van een aantal systeem-instellingen, voordat ik de pagina zou kunnen bezoeken.

Gelukkig was er een veel simpeler omweg: verander in de adresbalk van de browser de https naar http en de pagina laadt weer als vanouds.

De nadruk op https is er niet voor niets. Een webpagina die via https wordt geladen heeft veel minder kans data te lekken naar snode types dan een pagina die alleen http ondersteunt. Dit is ook de reden dat bijvoorbeeld banken en webshops al jaren alleen via https werken. Maar de instellingen van de apparaten op je eigen netwerk  zou je toch zonder teveel problemen moeten kunnen veranderen.

Tot dat de fabrikanten zorgen dat deze instellingspagina’s in hun apparatuur probleemloos via https bereikt kan worden, hoop ik dat deze tip het u iets makkelijker maakt.

update: Safari, dat na de update van eind maart momenteel op versie 11.1 staat, is kennelijk veel strenger dan de oudere versie. Is uw Mac nog niet bijgewerkt naar macOS 10.13.4 dan heeft u wellicht geen last van dit probleem.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.