Oude computer wegdoen? Wis uw gegevens!

[ tl;dr : Wis uw gegevens als u uw oude Mac wegdoet. ]

Het lijkt een open deur: als men een oude computer wegdoet, moet men de persoonlijke bestanden ervan af halen. Toch komt het steeds weer voor dat mensen die hun oude computer weg doen waarna de nieuwe eigenaar een zee aan achtergebleven persoonlijke bestanden aantreft in de diverse krochten van de harde schijf. Soms zelfs gewoon in de documentenmap.

Ook komt het voor dat mensen bestanden wel in de prullenmand gooien, maar deze vervolgens niet legen. Echter, zelfs als de prullenmand wel is geleegd, zijn bestanden nog redelijk eenvoudig terug te halen.

Sinds eind 2003 biedt de Mac de mogelijkheid naast het gewone prullenmand legen, deze ook ‘veilig’ te legen. De bestanden in de prullenmand worden dan nog eens overschreven waardoor ze door veel moeilijker zijn terug te halen door herstelsoftware. Dit veilig legen duurt wel aanzienlijk langer dan het gewoon legen. Met name als er veel en/of grote bestanden in  de prullenmand zitten.

De voor de hand liggende en minst tijdrovende manier van het verwijderen van uw bestanden is dan ook om ze handmatig weg te gooien en de prullenmand veillig te legen. Echter is dit niet volledig. Want uw mail en de op de computer opgeslagen wachtwoorden staan vaak niet in de Documentenmap en bepaalde gebruikersgegevens staan zelfs helemaal niet in uw account opgeslagen. Wilt u toch handmatig bestanden verwijderen, dan moet u goed weten wat u weggooit en waar dit allemaal staat en dat u niets vergeet.

De beste methode is dan ook om de computer helemaal opnieuw te installeren met behulp van de meegeleverde CD/DVD, de USB-stick of de installatiesoftware die u via de Mac App Store heeft gekregen. (Natuurlijk pas nadat u een fatsoenlijke reservekopie heeft gemaakt!)

Aan het begin van de installatie (vlak na de taalkeuze) kunt u het Schijfhulpprogramma opstarten en daarmee de schijf van de Mac wissen en zelfs diverse malen laten overschrijven waarna u het systeem en de meegeleverde software weer installeert.

Dit kan weliswaar enige tijd kosten, met name als de harde schijf van uw Mac een grote capaciteit heeft maar u hoeft er gelukkig niet bij te blijven en u bent er vervolgens van verzekerd dat er geen persoonlijke gegevens op de Mac achterblijven.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.