Grote bestanden delen? Over een Ethernetkabel!

[ tl;dr : Versnel bestandsuitwisseling met een simpele ethernetkabel! ]

Bij het overzetten van grote bestanden van de ene Mac naar de ander, komt men er nogal eens achter dat zulks niet heel snel gaat over het bestaande wifi-netwerk en zelfs niet over een bekabeld netwerk.

Voor een mapje met Word-documenten is dat allemaal niet zo’n probleem. Voor een mapje foto’s van de afgelopen vakantie wordt het al duidelijk merkbaar en als daar dan nog videobestanden tussen zitten (in High Definition) dan wordt de traagheid erg merkbaar.

Meestal komt het uitwisselen van dergelijke grote hoeveelheden data niet zo heel vaak voor en er zijn verschillende methoden om dit te doen. Men kan de meeste Macs opstaren in ‘Target Disk-modus’ door deze te herstarten met de T ingedrukt, waarmee deze Mac in feite in een harde schijf veranderd die via een FireWire kabel (of een modernere Thunderbolt-kabel) aan een andere Mac kan worden gehangen. De overdrachtssnelheid tussen de twee Macs is nu veel hoger dan gewoon over het netwerk.

Maar er is nog een methode en daarbij hoeft er geen Mac herstart te worden: Als allebei de Macs een Ethernet-poort hebben, dan kan men eenvoudigweg de twee Macs met een Ethernetkabel aan elkaar verbinden. Het delen van bestanden gaat dan in veel gevallen vele malen sneller dan gewoon via het netwerk.

Zodra u klaar bent met het opverzetten van de grote hoeveelheid data, kan de Ethernetkabel eenvoudig losgekoppeld worden en kunt u gewoon verder, zonder opnieuw op te starten.

Nu kan het zijn dat u in het bezit bent van een MacBook Air (of de nieuwe MacBook Pro met Retina scherm). Deze machines hebben geen Ethernet-poort meer. Maar er is wel een verloop-plugje te koop om de op deze machines aanwezige Thunderbolt-poort in een Ethernet-poort te veranderen.

Hebben beide Macs een Thunderbolt poort, dan blijft de ‘Target Disk-modus’ mogelijk alleen moet u daar een Thunderboltkabel voor aanschaffen.

De goedkoopste variant is gewoon het netwerk gebruiken en dan wat extra geduld betrachten.

PS. Bij het overzetten van bestanden tussen Macs via Ethernet of wifi is het nodig dat op beide computers ‘Bestandsuitwisseling ‘ aanstaat. Dit kan in de Systeemvoorkeuren onder Delen.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.