Upgraden? Updaten!

[ tl;dr : Update uw Mac, beste mensen! ]

Nu later vandaag OS X 10.8 Mountain Lion uitkomt is het een goed moment om nog eens na te kijken of de software op uw Mac wel helemaal is bijgewerkt. Het bijwerken van de software voor het installeren van een nieuw besturingssysteem zorgt voor minder kans op problemen bij die installatie.

Maar ook voor mensen die niet van plan zijn het besturingssysteem te upgraden, is het van belang dat de software die op hun Mac draait bijgewerkt is.

Er zijn nog veel mensen die, nadat ze hun Mac in gebruik hebben genomen, nooit meer een update draaien. Iedere keer als er een update-herinnering verschijnt, wordt deze weggeklikt en gaat men door met waar men mee bezig was.

Maar die updates zijn er natuurlijk niet voor niets. Vaak ontdekken de makers kleine foutjes (soms zelfs grote foutjes) in hun software die dan in een update worden bijgewerkt. Soms kunnen deze fouten in de software een veiligheidsrisico vormen maar het komt ook voor dat een programma bij een specifieke handeling eenvoudigweg crasht.

Met name voor browsers en plug-ins als de Adobe Flash Player zijn er regelmatig updates.

Nu checken veel programma’s zelf of hun versies verouderd zijn. Ook het besturingssysteem van de Mac doet dit (standaard iedere week). Het kan daardoor gebeuren dat men net met iets anders bezig is, als er zo’n melding verschijnt. Maar het is prettiger om er even het hoofd bij te houden en op te letten wat er wordt geüpdatet, immers, in sommige gevallen moet je er je wachtwoord voor invoeren en dat moet je nooit zonder nadenken doen.

Het verdient dan ook de voorkeur om even apart de tijd te nemen voor het updaten van software en je er op te concentreren. Alleen hoe update je een programma als je de melding hebt weggeklikt?

De meeste programma’s hebben hun “zoek naar nieuwe versies”-commando in het dikgedrukte menu direct rechts van het Apple-menu (het Apple-logootje links boven in het scherm). Apple’s eigen update-functie (voor systeem-updates en Apple software als iPhoto en iTunes e.d.) zit onder het Apple-menu zelf en heet Software-update. Programma’s die zijn aangeschaft in de Mac App Store (in Macs met minimaal Mac OS X 10.6.6 Snow Leopard)

zijn bij te werken door uit het Apple-menu onder App Store te gaan.

Hierbij moet ik nog één ding opmerken. Als er na het klikken op Software-update (voor het bijwerken van Apple-software) heel veel onderdelen staan die moeten worden bijgewerkt, dan is het handig om deze niet allemaal tegelijk bij te werken daar dit er soms voor zorgt dat het update proces vastloopt.

Door vinkjes uit te klikken kunt u het bijwerken beperken tot alleen de aangevinkte onderdelen. Als die eenmaal zijn bijgewerkt, klikt u nogmaals op Software-update om andere onderdelen bij te werken.

Overigens, in OS X Mountain Lion vervalt de Software-updatefunctie in het Apple-menu en kan Apple-software worden geüpdatet via het App Store-commando in het Apple-menu en tot zover bekend levert het hierbij geen problemen op als er veel onderdelen moeten worden bijgewerkt.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.