Een reservekopie (back-up) maken voor de vakantie

[ tl;dr: Mac mee op vakantie? Laat een back-up thuis achter]

Nu mensen steeds vaker en (laptop) computer meenemen op vakantie is het het overwegen waard om een reservekopie (back-up) te maken voor vertrek en deze thuis achter te laten.

Op zich lijkt dit een bijzonder logische stap maar nog heel vaak horen wij berichten van mensen die helemaal geen reservekopieën maken, laat staan als ze met hun laptop voor langere tijd op reis gaan. Zelfs niet als hun laptop hun enige machine is.

Gelukkig is het voor Mac-gebruikers al jaren bijzonder makkelijk om en reservekopie te maken. Koop een externe harde schijf en verbind deze aan je Mac. Als er niet automatisch een melding verschijnt waarin de Mac vraagt of hij deze externe harde schijf mag gebruiken voor een Time Machine reservekopie, ga dan naar Systeemvoorkeuren > Time Machine en zet het schuifje linksonder op Aan.

Mocht je Time Machine niet goed genoeg vinden dan is er de software Carbon Copy Cloner of SuperDuper!

Hierbij werkt niet alles zo automatisch als bij Apple’s Time Machine maar het zijn beide gebruikersvriendelijke programma’s waarbij je je reservekopieën naar eigen inzicht kan inrichten en zelfs kan automatiseren.

Maar welke methode je ook kiest, maak een reservekopie. De betrekkelijk lage prijs van harde schijven maakt het gemakkelijk en een ieder die ooit data is kwijtgeraakt met het verlies van een Mac door een lekke tent, een brak balkonnetje, een ravijn of de een of andere onverlaat, weet dat.

Prettige vakantie!

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.