Niet upgraden is ook mogelijk (voorlopig)

[ tl;dr : maak je je zorgen over de update naar Lion? Overweeg niet upgraden]

De komst van Lion, Apple’s nieuwe versie van het besturingssysteem voor desktop computers en laptops, blijft de gemoederen bezig houden. Of het nu de vraag is of je favoriete programma nog wel draait of dat je allerlei kinderziekten vreest die soms nieuwe software-versies teisteren, eigenlijk komt het in essentie neer op de vraag: ga ik upgraden of niet?

Natuurlijk zijn er nieuwe functies die interessant zijn (het makkelijk delen van bestanden met Air Drop, de iPadificering van de programma’s Mail en Calendar of de mogelijkheid om de gehele harde schijf te versleutelen) maar het is bijna zeker dat software geschreven voor Macs ouder dan vijf jaar (zoals bijv. Photoshop CS, MS Office 2004, DivX en sommige printer driver installatieprogramma’s) niet zullen werken op een Mac die Lion draait.

Zijn de nieuwe functies het verlies van oude functionaliteit waard? Dat kan je alleen zelf beslissen maar weet dat er ook een mogelijkheid is om niet te upgraden.

Natuurlijk is dat een minder sexy optie maar het kan een hoop zorgen schelen en u extra tijd geven om uit te zoeken of de ontwikkelaars van je oude software met nieuwere versies komen of om alternatieven te zoeken.

Onlangs heeft Apple een nieuwe update uitgebracht voor OS X 10.6 Snow Leopard, de huidige versie van het besturingssysteem maar Apple bracht de beveiligingsverbeteringen uit deze update ook uit voor de vorige versie van het systeem, OS X 10.5.

Hoewel Apple vast het liefst ziet dat u het nieuwste besturingssysteem gebruikt, moge het duidelijk zijn dat ze de vorige versie van het besturingssysteem ook blijven voorzien van kritieke (veiligheids-) verbeteringen en er is geen reden om aan te nemen dat zij dat niet ook met Snow Leopard zullen doen zodra Lion uitgebracht is.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.