Upgrade naar OS X 10.7? Wen vast aan het omgekeerd scrollen

[ tl;dr : In OS X 10.7 is de scrollbeweging standaard omgedraaid  ]

Een van de reeds bekende veranderingen in OS X 10.7 Lion is de verandering van scrollrichting.

Van oudsher was het zo dat als je naar beneden scrollt, je in feite de scrollbalk naar beneden beweegt die de pagina omhoog doet schuiven waardoor je de onderkant van de pagina te zien krijgt (de uitleg is ingewikkelder dan het proces; probeer het maar eens).

Veel van  het ontwerp van Lion is ontleend aan het iOS (het besturingssysteem van de iPad, iPhone en iPod touch) en op die mobiele apparaten scroll je de andere kant op. Als je naar beneden scrollt, “pak” je als het ware de pagina vast en sleep je die naar beneden (waardoor de bovenkant van de pagina zichtbaar wordt).

Dit is dus precies omgekeerd.

Om hier alvast aan te wennen kan je het gratis programmaatje Scroll Reverser van Nick Moore en Pilotmoon Software installeren (voor OS X 10.5 & 10.6).

Het zal in het begin een beetje onwennig voelen maar na een dag of twee ben je eraan gewend.

Mocht je er echter niet aan kunnen wennen, is het omgekeerde scrollen in Lion wel uit te zetten in het muis- of stuurvlakpaneel van de Systeemvoorkeuren*

(* =  dit advies is gebaseerd op de jongste beta-versie van OS X 10.7. Het is mogelijk dat dit in de verkoopversie van 10.7 anders zal zijn)

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.